onsdag 30 mars 2011

Sagostunder med olika yrkesgrupper i Edsbyn

Under Kråkfotsveckorna var polisen och en bandyspelare från Edsbyns IF (så klart! :-)) på biblioteket och läste böcker på temat för förskolebarn. Tidigare har en brandman varit här och läst och senare ska ambulansen komma hit. Poliserna och brandmannen har läst böckerna om Halvan. Bandyspelaren Kuben läste en bok om Tummen som handlade om när Tummens bandyboll försvann. Han läste även bandysagor som elever på en närliggande skola har skrivit till det här tillfället. Kuben gjorde senare ett överraskningsbesök i klassen och läste några av sagorna, svarade på frågor och skrev autografer. Efter sagostunden fick barnen testa att göra mål på Kuben.

Barnen fick pröva brandmannens hjälm.

Sagostunderna har varit mycket lyckade och uppskattade av barn, föräldrar och pedagoger på förskolan. Även de yrkesverksamma har varit tacksamma för mötet med barnen. De har fått en ny möjlighet att informera mindre barn (4-6år) om sina yrken och visat sina arbetsredskap och fordon. Det var inte svårt att få hit någon av de yrkesverksamma högläsarna. Jag kan rekommendera fler att testa den här formen av sagostunder. Jag är sugen på att fortsätta i höst. Som journalisten skrev i lokaltidningen så är min dröm att få hit en grävskopa :-)

Under april månad har Halvan varit "Månadens barnboksfigur" på biblioteket. Halvans memo, knopp-pussel och fordon att färglägga har funnits på barnavdelningen hela månaden.

2 kommentarer:

Eva Norrbelius Coleman sa...

Vad mycket kul som hänt under era Kråkfotsveckor! Jag kan förstå att det har varit lyckade besök/sagostunder när det kommer en "riktig" brandman. Det måste ju onekligen tillföra en dimension..

Även detta med att uppmärksamma "Månadens barnboksfigur" är en bra idé. Och att förstärka boken med t.ex. pussel, dockor etc.
Jag hade en liten flicka häromdagen på bibblan i Björksätra (Sandviken) som ville låna hem vår Pippi-docka (med tillhörande liten resväska). Det kändes hårt att inte låna ut Pippi till henne... När ska biblioteken ta steget och börja låna ut t.ex. "Bok+docka"? Ok, det är kanske inte alldeles så lätt. Men ändå.

Lycka till i jakten på en grävskopa;-)

Edsbyns bibliotek sa...

Det var faktiskt Inga-Lills (Embretsen)geniala idé att börja med Månadens barnboksfigur. Vi gjorde redan tävlingar varje månad och på Lillbibblan som vi hade tidigare hade vi ofta olika teman. Det är meningen att när vi har haft figurerna på båda biblioteken, ska vi låna ut temalådor med figurerna till förskolorna. Så vi är en bit på väg mot att låna ut "Bok+docka" :-)
Grävskopan får vänta till hösten...