söndag 31 maj 2009

maskrosbarn på mässan

Ni som har möjlighet, missa inte denna programpunkt!

torsdag 28 maj 2009

Kråkfötter i Hofors











Vårens tema i Hofors har varit Drakar. Barn från förskolan och lågstadiet bjöds in till en tävling, där det gällde att göra drakar i fri teknik, eller att skriva en draksaga. Klasser som velat ha en sagostund har fått en draksaga nu i vår. Bidragen ställdes ut på bibblan i Hofors under Kråkfotsveckorna. Det kom in många bidrag i alla former, både sagor, bilder och mer skulpturala verk.




Vi hade även skaparverkstad i Galleriboken där barnen kunde klippa och klistra.








Genom samarbete med Kulturskolan fick vi också hit barn som spelade teater och musicerade på Världsbokdagen, och så hade vi lite tuffare musik på måndagen efteråt. Evenemangen var välbesökta.








Just nu har vi startat ett projekt som heter Mitt liv i Hofors. Alla åldrar bjuds in att berätta om sitt liv i just Hofors. Utrycksformen är valfri, dvs text, musik, bild, skulptur allt är lika välkommet. Bidragen skall var inlämnade 1 september

Gävle - Bokslukaren

Bokslukaren - tävling för barn i åk 3 och 4 i Gävle kommun läsåret 2008-2009 / tävlingsperiod 25 september – 25mars
Gävle Skolbibliotekscentralen

Bokslukaren är en frivillig tävling för alla skolklasser i årskurs 3 och 4 i Gävle kommun.
Tävlingen pågår i sex månader och går ut på att läsa så många sidor som möjligt, individuellt och klassvis.
Tanken med tävlingen är att väcka lusten för läsning, göra läsningen attraktiv, lyfta fram läsningens betydelse och arbeta aktivt med läsutveckling.
Årets tävling var den sjunde bokslukartävlingen sedan starten 2002. I år deltog 890 barn från 39 klasser och 22 skolor. I Gävle finns 38 grundskolor.
- en väg att väcka lusten för läsning, göra läsningen attraktiv, lyfta fram läsningens betydelse och aktivt arbeta med läsutveckling.
Tanken är att tävlingen Bokslukaren, med hjälp av böckerna i skolbiblioteket, löper som en röd tråd i läsutvecklingsarbetet under större delen av läsåret, att den knyts till läsfrämjandeplaner och olika teman man arbetar med i de båda årskurserna och att den kan fungera som en motivation för daglig läsläxa.

Kontaktperson: Gunilla Hagman
gunilla.hagman@gavle.se
Skolbibliotekscentralen, Gävle

Ljusdal - Läsglädje för livet

Läsfrämjandeprojektet "Läsglädje för livet" har pågått sedan 1993. Projektet är ett samarbete mellan Ljusdals kommun, Bibliotek, Studieförbundet Vuxenskolan och Primärvården i Norra Hälsingland.
Alla nyfödda/nyadopterade barn i Ljusdals kommun får hämta ett exemplar av "Barnens första bok" på valfritt folkbibliotek i kommunen. Under första levnadsåret bjuder barnbibliotekarien in barn och föräldrar till träff på närmaste biblioteksenhet.

Kontaktperson: Karin Jönsson
karin.joensson@ljusdal.se
Ljusdals kommunbibliotek

Ljusdal - Bokpåseprojekt

Bokpåseprojekt
Helt kort innebär projektet att föräldrar och barn ges möjlighet att snabbt och enkelt kunna låna hem en påse barnböcker för att läsa tillsammans hemma.
Syftet är att bidra till att stimulera barns tal- och skriftspråk.

Kontaktperson: Marianne Gunnarsson
Färila bibliotek

Premiär för nya Länkskafferiet

Skolverket erbjuder lärare och elever tjänsten Länkskafferiet, som ett led i myndighetens uppdrag att göra digitala resurser mer tillgängliga för skolan. Tjänsten erbjuder länkar till kvalitetsgranskade webbplatser som passar bra för skolarbete.

Den 19 maj lanseras en ny och förbättrad verison av tjänsten Länkskafferiet som har fått ett nytt utseende och många förbättrade funktioner. Bland de förbättringar som har gjorts är att det nu finns möjlighet att :

- söka länkar utifrån skolämne.
- söka länkar efter vilka ålderskategorier de passar bra för: upp till 6 år, 7-9 år, 10-12 år, 13-15 år samt 15-18 år.
- få ämnesorden presenterade som ett taggmoln som grafiskt visar vilka länkar som det finns flest av.
- prenumerera på nya länkar inom 18 olika skolämnen
- söka fram länkar med lättläst text
- söka länkar av olika karaktär som till exempel lärorika spel, lexikon, experiment med mera.
- för pedagoger att hitta information och material till stöd för undervisning i informationssökning och källkritik
Vi är även väldigt stolta över att det nu finns en särskild ingång för yngre elever mellan 5-12 år där de kan navigera med hjälp av bilder - vilket gör det ännu lättare för eleverna att hitta länkar som är relevanta för skolarbetet.

Kontaktperson hos Skolverket: Alma Taawo alma.taawo@skolverket.se

Sittstrejk?

Eleverna sittstrejkar för sitt skolbibliotek:

Tips från uppviglande-Ann!
Hälsningar
Tinne

tisdag 19 maj 2009

Bokpuffen

Vill tipsa om inlästa boktips på nätet. Prova - det är kul, tycker jag.
Så här skriver Sara Sivre som är koordinator för projektet:

Bokpuffen är en gratistjänst som erbjuder inlästa inledningar, 3 till 5 minuter långa.
Varje vecka finns en nyutkommen, en klassiker och en barn- och ungdoms bok att antingen lyssna på direkt i din dator eller tanka ner i den mp3-spelare. Man kan även prenumerare på dessa via RSS-flödet.
Vi vill väcka nyfikenhet för böcker via just inledningen av boken som du kan lyssna på i lugn och ro när det passar dig för att sedan avgöra om du vill låna den eller köpa den. Det fina är att det inte är ett tips, utan att du som lyssnare kan skapa dig en egen uppfattning om du vill läsa eller lyssna mer utifrån vad som faktiskt står i boken.
Kontakta gärna mig:
Koordinator för www.bokpuffen.net
Epost: sara.sivre@vgregion.se
Mobil: 0709 38 43 52

Vilka kommuner har fått stöd från Statens kulturråd till Lässtimulerande projekt

Har du en bra projektidé? Man kan få medel från Statens Kulturråd för att förverkliga sina tankar. Här får ni en sida med en länk till KUR. Här ni kan se hur ett projekt kan se ut.
Hör av er till oss på Länsbibliotek Gävleborg så kan vi spåna tillsammans om hur en ansökan skulle kunna se ut!

tisdag 12 maj 2009

Bookcrossing i Edsbyn

Har ni prövat på bookcrossing? Inte så knepigt alls. Den första boken som "fångades" hos oss var en barnbok som jag placerat på en lekplats. Kanske skulle småbarns-bookcrossing vara något att testa eller lekplats-bookcrossing? Kanske är det småbarnsföräldrar man ska vända sig till? Jag är sugen att testa, men hinner inte. Jobbar sista dagen på fredag och sen blir jag barnledig ett tag. Passar på att säga glad sommar till alla!

Här finns bilder från bookcrossingen i Edsbyn.
Här kan du läsa om bookcrossing i Edsbyn

/Anette

måndag 11 maj 2009

Läsprojekt i Gävleborg

Hej!
Jag är snart klar med en lista på Läsprojekt i Gävleborg. Det blir jättemycket när man samlar allt på ett papper.
Jag skulle vilja uppmana än en gång att skriva till mig om vad som pågår i er kommun. Gärna beskriva med några rader. Tanken är att länkar till dessa skall ligga i barnbibliotekX vänsterspalt.Jag har redan flera men tror att det finns mer!
Hälsningar
Tinne

måndag 4 maj 2009

Ny design ska lekas fram...

Intressant från KK-stiftelsens webbplats, jag klistrar in notisen:

NY DESIGN SKA LEKAS FRAM
Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i Göteborg sätter barnet i centrum med sin nya utbildning "Child Culture Design". "Förmodligen är vi först i världen med en designutbildning som utgår från barns behov", säger Ulf Sjöstrand, utbildningsansvarig för HDK:s utbildningar på masternivå.

/Ann